1. Який наказ МОЗ України визначає санітарні норми та правила дезінфекції, ПСО та стерилізації ВМП?
a) № 552 від 11.08.2014 р.;
b) № 798 від 21.09.2010 р.;
c) № 236 від 04.04.2012 р.;
2. Стерилізація – це:
a) знищення патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів на виробах медичного призначення, крім спор;
b) видалення органічних забруднень та залишків лікувальних препаратів з внутрішніх та зовнішніх поверхонь медичних виробів;
c) процес знищення на виробах медичного призначення усіх видів мікроорганізмів та їх спор.
3. Мета дезінфекції — запобігти…
a) проникненню хімічних речовин в організм людини;
b) впливу фізичних чинників на організм людини;
c) проникненню інфекційних збудників в організм людини;
d) проникненню спор мікроорганізмів.
4. До методів стерилізації ВМП відносяться усі, крім:
a) фізичного;
b) хімічного;
c) біологічного.
5. Для проведення хімічної стерилізації використовують все, крім:
a) розчинів хімічних засобів;
b) газу;
c) плазми;
d) бактерицидних ламп.
6. Знищення патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів на ВМП, а також у їх каналах і порожнинах- це:
a) дезінфекція медичних виробів;
b) стерилізація медичних виробів;
c) очищення медичних виробів.
7. Вкажіть, протягом якого часу вироби у біксах без фільтрів зберігають стерильність:
a) три доби;
b) шість годин;
c) добу;
d) сім діб.
8. Для хімічної стерилізації використовують наступні групи засобів, крім:
a) альдегіди;
b) перекис водню;
c) надоцтова кислота;
d) ензими.
9. Відмивання виробів від залишків засобу після хімічної стерилізації проводиться:
a) протічною водою;
b) стерильною водою;
c) фізіологічним розчином.
10. Медичні вироби, простерилізовані без упаковки, до застосування можуть зберігатися у спеціальних камерах для зберігання стерильних матеріалів, обладнаних бактерицидними (ультрафіолетовими) лампами, або на стерильних столах, накритих стерильними простирадлами з дотриманням вимог асептики не більше:
а) 12-ти годин;
b) однієї доби;
c) 3-х годин;
d) 6-ти годин.
11. Засоби якої групи, при недотриманні режиму дезінфекції чи стерилізації згідно з методичними вказівками, можуть спричинити пошкодження та корозію металевого інструментарію?
a) альдегіди;
b) аміни;
c) засоби на основі перекису водню;
d) засоби на основі надоцтової кислоти.
12. Якість передстерилізаційної обробки залежить від:
a) якості мийного засобу, його концентрації і часу обробки;
b) концентрації мийних засобів у розчині;
c) часу, що минув з моменту використання інструментарію до початку його обробки;
d) усі відповіді вірні.
13. Якість ПСО, а саме наявність залишкової кількості крові, оцінюють шляхом постановки наступної проби:
a) фенолфталеїнової;
b) азопірамової;
c) пероксидної;
d) йодної.
14. Протягом якого часу необхідно використати медичні вироби, простерилізовані у стерилізаційних контейнерах з моменту їх відкриття ?
a) 12 годин;
b) 6 годин;
c) 3 години;
15. Які вироби медичного призначення обов’язково підлягають стерилізації?
a) критичні;
b) напівкритичні;
c) некритичні;
d) усі вироби медичного призначення підлягають стерилізації.
16. На ємкості, в якій проводиться дезінфекція, необхідно розмістити етикетку із зазначенням:
a) назви засобу;
b) концентрації засобу;
c) дати виготовлення засобу;
d) граничного терміну придатності розчину;
e) усі відповіді вірні.
17. Використання сушильних шаф для стерилізації повітряним методом в ЛПЗ…
a) не допускається;
b) допускається;
c) лише в окремих випадках.
18. Якщо у закладі відсутнє ЦСВ, то ПСО і стерилізацію дозволено проводити у:
a) місцях збору інструментів;
b) спеціально відведеному приміщенні;
c) у будь-якому приміщенні.
19. До фізичних методів стерилізації відносяться:
a) паровий метод;
b) плазмовий метод;
c) газовий метод;
20. Передстерилізаційне очищення – це…
a) видалення органічних забруднень та залишків лікувальних препаратів з внутрішніх та зовнішніх поверхонь медичних виробів перед їх дезінфекцією та стерилізацією;
b) процес знищення на виробах медичного призначення усіх видів мікроорганізмів та їх спор;
c) фізичний або хімічний процес, у результаті якого знищуються всі мікроорганізми (крім спор бактерій).
ПІП ___________________________________ Дата _________________ Бали, % _____________